Geschiedenis

Amersfoort Amersfoort is een stad met een lange historie. Hoewel de eerste vermelding van Amersfoort dateert uit het jaar 1028, kreeg Amersfoort in het jaar 1259 haar stadsrechten en daarmee is de stad ruim 750 jaar oud. De binnenstad van Amersfoort heeft een middeleeuws karakter door haar vele monumenten, straatjes, grachten en oude stadspoorten.

Pelgrims

In de middeleeuwen groeit Amersfoort uit tot een echte stad. De economische bloei wordt versterkt door de komst van veel pelgrims, die worden aangetrokken door het  Mariabeeldje dat in 1445 in Amersfoort is gevonden. Met het geld dat de pelgrims inbrengen wordt het icoon van Amersfoort, de Onze Lieve Vrouwetoren gebouwd. Er worden stadswandelingen door de binnenstad en rondvaarten door de grachten van Amersfoort georganiseerd. Meer informatie hierover op deze pagina.

Monumentenstad

Amersfoort is nu een echte monumentenstad met zo’n 380 rijksmonumenten, 275 gemeentelijke monumenten en 16 gemeentelijke stadsgezichten. In 1984 is de historische binnenstad door het rijk aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Applicatie

De app ‘Ontdek Amersfoort’ kunt u als gids voor stadswandelingen door de stad gebruiken. De app neemt u mee langs de meest prominente attracties en biedt u uitgebreide informatie over de historie en de cultuur van de binnenstad. De app is via de App Store gratis te downloaden voor zowel voor Apple als Android toestellen.